JOD naturalny to pierwiastek, który jest niezbędny do życia i zdrowia każdemu człowiekowi jak powietrze, woda. JOD jest wykryty w każdym organie i tkance naszego ciała.
W przyrodzie JOD naturalny występuje w wodzie morskiej, solankach, powietrzu i glebie w rejonach nadmorskich.
Cała Europa w tym Polska cierpi na chroniczny brak JODU naturalnego. W Polsce brakuje go niemal wszędzie najbardziej na obszarach południowo-wschodnich. Według WHO 3 miliardy ludzi na świecie żyje pozbawionych dostępu do JODU naturalnego.
JODEM szkodliwym dla człowieka jest jod Organiczny, który uwalnia się do atmosfery w czasie wybuchu elektrowni atomowej. Może powodować powstawanie nowotworów tarczycy, piersi, jajników, prostaty.
JOD naturalny to pierwiastek wydobywany z głębi ziemi, z jeziora, które ponad 20 milionów lat temu zostało ”zamknięte” w powstającym górotworze. Pochodzi z czystego nie skażonego cywilizacją źródła. JOD został przebadany i otrzymał wszystkie niezbędne certyfikaty najwyższej jakości w tym BIO natural.
Do czego potrzebny jest JOD naturalny?
Receptory JODU znajdują się w każdej komórce naszego ciała. Pierwsza potrzebuje JODU tarczyca, do produkcji hormonu życia tyroksyny, następnie gruczoł piersiowy, jajniki, prostata, jądra i mózg. Tyroksyna odpowiada za ogólną przemianę materii( szybkość i skuteczność spalania kalorii). Reguluje wzrost i rozwój intelektualny dzieci, funkcjonowanie mięśni i nerwów, rozmnażanie, rozkład białek i tłuszczów. Stymuluje i reguluje rytm serca, ciśnienie krwi, temperaturę ciała, wzrost paznokci, włosów oraz wykorzystanie tlenu przez wszystkie komórki organizmu. JOD jest środkiem przeciwzapalnym, kumuluje się w śluzówce. Jest silnym oksydantem, najlepszym antybiotykiem środkiem anty wirusowym i przeciw bakteryjnym. Działa wykrztuśnie i zabójczo na grzyby, bakterie, robaki. Antyseptyczne właściwości jodu były wykorzystywane do sterylizacji powierzchni i materiałów w szpitalach. Zmniejsza ilość śluzowej wydzieliny w przewlekłych chorobach płuc. Ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu oraz na bezpłodność.
Zapotrzebowanie organizmu na JOD w mikrogramach
Zalecana dawka dobowa JODU dla osób dorosłych to 200 ug , niemowlęta do 1 roku życia 50 up, dzieci 1-3 lat 70 ug, dzieci do 6 lat 90 ug, dzieci od 6-10 lat 120ug, kobiety ciężarne 230 ug, kobiety karmiące 260 ug. Dawki te były ustalone wiele lat temu, kiedy nie było jeszcze szczegółowych badań w tym zakresie. Prawdopodobnie są znacznie zaniżone.
Źródła podają, że średnie dzienne spożycie jodu przez Japończyka waha się między 5380 a 13800 mcg, nie dając żadnych niepożądanych efektów. W Japonii praktycznie nie odnotowuje się problemu występowania nowotworu piersi u kobiet.
Skutki niedoboru jodu
Choroby tarczycy,(zmęczenie, tycie lub niedowaga, zaburzenia w sferze intelektualnej, brak energii, witalności, obniżenie ciśnienia krwi lub nadciśnienie, obrzęki ciała z powodu zaburzenia gospodarki lipidowej, bolesne skurcze mięśni, bóle głowy, depresje, sucha skóra, suche włosy, łamliwe paznokcie, zimne stopy i ręce. Podatność na przeziębienia i przewlekłe choroby płuc). Obrzęk śluzowaty. Powstawanie torbieli, nowotwór piersi, jajników u kobiet. Nowotwór prostaty u mężczyzn. Niskie IQ u dzieci, problemy z czytaniem, nauką.
Skutki nadmiaru JODU
Ryzyko przedawkowania jodu jest niewielkie, nadmiary jodu wydalane są z organizmu wraz z moczem. Przy wielokrotnym, źródła podają ponad 30 krotnym przekroczeniu dawki można odczuć skutki uboczne np. metaliczny posmak w ustach, wrzody jamy ustnej, obrzmienie ślinianek, biegunka wymioty, ból głowy, wysypka i kłopoty z oddychaniem. Tak jak pisaliśmy dawki dzienne spożycia jodu były ustalane wiele lat temu.
JOD naturalny jest najbezpieczniejszym pierwiastkiem dla człowieka, nie jest szkodliwy.